‘Zo, jullie verdienen zeker goed!’ Dat is vaak de eerste reactie die we krijgen. Of: ‘Hoe doen jullie dat? Dat kost toch superveel geld?’ Ja, een wereldreis is niet gratis, maar nee, we zijn niet speciaal of verdienen extreem veel geld. Iedereen kan op wereldreis. Het draait vooral om keuzes maken en soms wat opofferingen doen.
Geld
We hebben allebei flink gespaard om deze reis te kunnen financieren. Het helpt dat we we in een betaalbaar huurhuis wonen, waardoor onze vaste lasten laag zijn en we meer opzij kunnen leggen. We hebben allebei een bepaald budget gespaard waar we van willen reizen. In een aparte blog wil ik jullie meenemen in ons budget voor een wereldreis.
Werk
Financiën zijn natuurlijk belangrijk, maar er komt meer bij kijken als je op wereldreis wilt. Denk bijvoorbeeld aan je baan. Niet iedereen kan zomaar even zijn werk opzeggen. In mijn geval was het eenvoudig: ik had een tijdelijk contract als interim-onderwijskundige, dus ik kon na mijn laatste opdracht gewoon vertrekken. Voor Sebastiaan lag dat anders. Hij had een vaste baan als manager en moest die opzeggen. Dit betekent dat wij beide na de reis op zoek moeten naar iets nieuws. Maar met de huidige arbeidsmarktkrapte verwachten we dat dat geen probleem zal zijn.
Ondertussen heb ik me ook ingeschreven als zelfstandig onderwijskundige bij de KvK, dus ik kan vanuit Australië wat klussen oppakken en onze spaarpot aanvullen. Handig en spannend tegelijk!
Hond
Een andere factor waar we rekening mee moesten houden, is onze hond Tigan, een 11-jarige Roemeense herder. Zo’n trouwe viervoeter laat je niet zomaar vier maanden in een pension achter. Gelukkig wilde Sebastiaan zijn familie met liefde voor hem zorgen. Hier hebben we heel veel geluk mee.
Huis
Zoals eerder gezegd wonen we in een redelijk betaalbare huurwoning. Ons huis blijft wel een kostenpost, want we verhuren het niet. Dat betekent dat we bij terugkomst meteen weer een thuis hebben.
Auto
Je auto vier maanden lang stil laten staan is geen optie. In mijn geval al helemaal niet: mijn auto is wat ouder en zal niet starten als hij een paar maanden niet rijdt. Gelukkig wil mijn zusje op de auto passen en rijdt ze er wekelijks mee naar haar sportclub, zo’n half uurtje verderop. Superfijn, want zo heb ik na onze terugkeer een werkende auto.
De auto van Sebastiaan blijft daarentegen altijd bij Tigan. Zijn moeder en haar man brachten ons naar Schiphol met Sebastiaans auto, een grote auto waar Tigan in de achterbak past. Dat is echt zijn plekje. Nu staat de auto bij Sebastiaans moeder of zus, zodat zij hem kunnen gebruiken en Tigan comfortabel kunnen vervoeren.
Twijfel je zelf om op reis te gaan?
Heb je vragen over hoe wij het aanpakken? Laat vooral een berichtje achter, we helpen je graag op pad!
Geef een reactie