Japan is prachtig, maar het land kent ook zijn risico’s: aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen liggen altijd op de loer. Toch hadden we dit gevaar onderschat toen we naar Tokio vlogen.

Tijdens onze zoektocht naar de beste tijd om Japan te bezoeken, kwam oktober er geweldig uit: nazomerweer met veel zon, aangename temperaturen en weinig regen. Maar onze euforie verdween snel toen we na een stralende dag in Tokio met regen te maken kregen. In Tokio zelf was dat nog wel te overzien, maar later moesten we onze plannen flink aanpassen omdat het weer roet in het eten gooide.

Een van de grote teleurstellingen was Mount Fuji. We hadden ons verheugd op het uitzicht vanaf de bekende uitkijkpunten, maar door de regen bleef de berg verscholen. Toen we hem uiteindelijk hogerop toch nog zagen, was er geen sneeuw op de top te bekennen. Dit bleek voor het eerst in 130 jaar het geval te zijn in oktober! Tja, pech, maar we hebben hem in ieder geval gezien.

Vervolgens reisden we door naar de Japanse Alpen, naar het Kamikochi National Park. Dit gebied staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en prachtige wandelroutes. Helaas, het regende zo hard dat het park ingaan zinloos was. Heel erg balen!

In Kyoto hield de regen aan, maar in een stad met veel tempels was dat beter op te vangen. We vonden binnenactiviteiten, zoals een Samurai Experience.

Daarna pakten we de Shinkansen naar Hiroshima, waar het weer nog slechter werd. In stromende regen bezochten we de A-Bomb Dome, het Memorial Park en het museum. Op een bizarre manier voelde het zware weer passend bij de indrukwekkende geschiedenis van de stad.

Op onze tweede ochtend in Hiroshima werden we abrupt wakker door een vrolijk, maar luid en onbekend geluid: een noodmelding op Sebastiaans telefoon. De vertaalapp onthulde al snel de boodschap: ´Evacueren: kans op aardverschuivingen.´ Mijn hart sloeg een slag over. Na overleg met iemand op straat en wat speurwerk op internet bleek dat alleen mensen dicht bij de bergen moesten evacueren naar de stad Hiroshima, waar wij al waren. Wat een opluchting! Maar nog steeds een eng idee. Op de lokale tv zagen we beelden van straten vol water en modderstromen, en het hele (trein)verkeer in de regio lag stil.

We zaten in het staartje van tyfoon Kong-rey, die eind oktober en begin november Japan bereikte. Met piekwindsnelheden van 240 km/u was dit een categorie 4 tyfoon. De tyfoon veroorzaakte zware regenval en overstromingen, vooral in West Japan. Bijna 200.000 mensen moesten evacueren vanwege het overstromingsrisico. Het regende zoveel dat het een record voor november brak – en het was pas 2 november! Het was bijzonder dat een tyfoon zo noordelijk kwam in deze tijd van het jaar.

Later die middag klaarde het gelukkig op, en hebben we Hiroshima verder kunnen verkennen. Toch sloeg ons hart elke keer weer sneller bij het horen van een sirene.

Helaas konden we door het weer niet naar het eiland Miyajima, dat bekend staat als een van de mooiste plekken van Japan, met schitterende tempels en schrijnen. Jammer, maar dat geeft een reden om ooit nog eens terug te komen.

Wil jij naar Japan? Wees flexibel, want de natuur houdt geen rekening met jouw reisschema!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *