Een roadtrip over Tasmanië stond hoog op onze bucketlist. Dus een bezoek aan dit eiland kon niet ontbreken toen we naar Australië gingen. Maar de overtocht naar Tasmanië bleek lastiger dan verwacht. Hier lees je wat we anders zouden doen, én hoe jij je wél goed voorbereidt.

Tasmanië

Tasmanië is een klein eiland onder Australië. Dit eiland zit vol avontuur. Denk aan knalblauwe baaien, mistige bergen, uitgestrekte bossen en dieren die je alleen hier tegenkomt, zoals de Tasmaanse duivel. Tasmanië is perfect voor hikes en roadtrips. Tasmanië voelt een beetje als het ruige randje van Australië – en dat is precies wat het zo leuk maakt.

Hoe kom je op Tasmanie? Je hebt twee opties: met het vliegtuig of de ferry nemen

Vliegen naar Tasmanië

Je kunt vanaf steden als Sydney of Melbourne naar Hobart vliegen, de hoofdstad van Tasmanië. Vanaf Sydney duurt de vlucht ongeveer 2 uur, vanaf Melbourne slechts 1 uur en 15 minuten. Hobart is de hoofdstad van Tasmanië en ligt onderin het eiland.

Met de ferry naar Tasmanië

Er is één veerbootmaatschappij die de overtocht maakt: Spirit of Tasmanië. De ferry vertrekt vanuit Geelong, een plaats net onder Melbourne, naar Devonport, in het noorden van Tasmanië. De overtocht duurt 9 tot 11 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er zijn dag- en nachtvaarten, en je kunt kiezen voor een zitplaats, een gedeelde cabine, of een privécabine (met of zonder raam). Aan boord vind je onder andere restaurants, bars en zelfs een bioscoop.

De keuze van het vliegtuig of de ferry hangt af van jouw reis

Kies het vliegtuig als je snel op de bestemming wil zijn en geen eigen vervoer mee wil nemen. In Hobart kun je een auto of camper huren om het eiland te verkennen.

Heb je de tijd en wil je een auto of camper meenemen? Dan is de ferry een goede keuze. Daarnaast is de ferry ook een leuke belevenis. Dus ook als je geen eigen vervoer meeneemt is de ferry het overwegen waard.

Onze keuze en waarom

Wij maakten een roadtrip door Australië met een camper en wilden deze natuurlijk meenemen naar Tasmanië. De ferry was daarom voor ons de logische keuze.

Alleen… toen we onze trip hadden gepland en wilden boeken, waren de tickets al uitverkocht! Wij hadden een verhoogde camper van 2,7 meter hoog en daarvoor is maar beperkt plek aan boord. Super balen! Uiteindelijk konden we alleen nog twee weken eerder dan gepland mee. Dit betekende dat we onze hele reis om moesten gooien. We hebben meteen de spot op de ferry geboekt en begonnen met het bedenken hoe we op tijd bij de ferry konden komen.

Onze eerste en belangrijkste tip! Boek de ferry naar Tasmanië ruim van tevoren – vooral als je met een hoge camper of caravan reist. Wij boekten drie maanden van tevoren, en dat was dus te laat!

Kosten & reistijd

De overtocht met de Spirit of Tasmania is niet goedkoop – zeker niet in het hoogseizoen. De beste reistijd om naar Tasmanië te gaan is van december tot en met februari. Dit is meteen ook de duurste tijd. Hou er rekening mee dat in deze periode ook de zomervakantie van de schoolkinderen is. Dit maakt dat de prijzen nog hoger liggen. Wij gingen precies in de zomervakantie en betaalden dus ook fors. Wij waren dik 1500 dollar kwijt voor alleen de overtocht (retour).

Tip! Buiten het hoogseizoen (maart–november) liggen de prijzen flink lager. Als je flexibel bent, kan het dus lonen om buiten de drukste maanden te reizen.

Cabines op de ferry

Wij hebben zowel op de heen- als de terugweg een cabine geboekt. Zo konden we ons even terug trekken en slapen. In de algemene ruimtes mag je namelijk niet slapen. Doordat we laat hadden geboekt, was er weinig keuze meer qua kamers. Op de heenweg hadden we een vierpersoonskamer zonder raam, pal naast de motor – met flink wat gedreun. Op de terugweg hadden we ook een kamer zonder raam, maar gelukkig een rustiger plekje.

Tip! Boek op tijd als je een kamer met raam of een specifieke locatie wilt. Een kamer is vooral aan te raden als je de nachtvaart neemt of je wil kunnen terugtrekken.

Het weer

De overtocht is weersafhankelijk. Bij een ruige zee kunnen de vaarten geannuleerd of vertraagd worden. Wij hadden een rustige heenreis overdag. Op de terugweg hadden we de nachtboot en was de zee erg ruig. We hadden verwacht lekker te kunnen slapen, maar dat was bijna onmogelijk door de golven. Ik heb uiteindelijk nog wel wat geslapen, maar Sebastiaan niet.

Tip! Heb je snel last van zeeziekte? Neem dan vooraf medicatie mee – of koop die aan boord. En kies bij voorkeur voor een dagvaart of cabine in het midden van het schip.

Boarding & controles

Het boarden duurt vrij lang. Je moet minstens 2,5 tot 3 uur van te voren aanwezig zijn. Je staat in een lange rij te wachten en je auto of camper wordt uitgebreid geïnspecteerd. Vers fruit, groenten, vlees, vis en noten mogen niet mee naar Tasmanië vanwege de strenge biosecurity.

In Geelong is een klein cafétje, Anchors Rest Cafe waar je nog iets lekkers kunt halen voor onderweg. Wij haalden cappuccino’s om het wachten wat aangenamer te maken.

Tip! Hou je aan de invoerregels en zorg dat je op tijd bent voor het boarden.

Aan boord: faciliteiten & entertainment

Aan boord van de ferry is genoeg te doen. Er is een bioscoop, een paar restaurants en bars, en chillplekken om te zitten. Op de heenweg keek Sebastiaan een film in de bioscoop, terwijl ik ging slapen. Elke vaart kun je kiezen uit twee films voor volwassenen en twee voor kinderen. Van het eten op de boot moet je niet teveel verwachten. Wij aten pizza en panini’s.

Er is wifi aan boord voor een meerprijs. Dit is alleen in de algemene ruimtes, dus niet in de kamers. Daarom hebben wij ervoor gekozen om offline te gaan. Van te voren hadden we films gedownload en boeken meegenomen.

Er is ook een informatiepunt over Tasmanië aan boord, waar je terecht kunt voor tips en het boeken van activiteiten.

De eerste overnachting op Tasmanië

Kom je ’s avonds aan in Devonport? Zorg dan dat je eerste overnachting op Tasmanië vooraf geboekt is. Zeker in het hoogseizoen zijn campings en hotels snel vol.

Camping tip! Wij verbleven de eerste nacht op Mersey Bluff Caravan Park – een super mooie camping met goede faciliteiten en een prachtig uitzicht. Ze houden rekening met de aankomsttijden van de ferry en wijzen je bij aankomst meteen je plek. Vanuit de camping kun je een mooie wandeling maken naar de Mersey Bluff Lighthouse.

Onze tips in het kort

  • Boek de ferry op tijd, zeker met een hoge camper.
  • Hou rekening met hoge prijzen. Tasmanië en de overtocht is duur!.
  • Kies voor een cabine aan boord als je wilt slapen of je even terug wil trekken.
  • Bereid je voor op zeeziekte bij ruwe zee.
  • Hou je aan de invoerregels en zorg dat je op tijd bent voor het boarden.
  • Plan je eerste overnachting op Tasmanië vooraf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *